Αντικάλαμος,
τ.κ. 241 50

+30-27210-45123
boa-secr@uop.gr

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Καλαμάτα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η γεωγραφική της θέση την καθιστά σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Στην Καλαμάτα λειτουργούν 4 σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στα campus Αντικαλάμου και Παλιού Στρατοπέδου. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και σύγχρονο νοσοκομείο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ακτογραμμή που ξεπερνά τα10χλμ καθώς και η εκτεταμένη παραλία, χαρακτηριστικό της οποίας είναι τα πεντακάθαρα νερά και οι οργανωμένες πλαζ που διαθέτουν σήμα Γαλάζιας Σημαίας ακόμα και εντός του αστικού ιστού.

Κυρίαρχη θέση σε όλο αυτό το φυσικό τοπίο έχει ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου που αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα με κυρίαρχα δέντρα τα έλατα και τα πεύκα. Αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου τόσο για την πόλη της Καλαμάτας, όσο και της ευρύτερης περιοχής, αφού ξεκινάει από τις παρυφές της πόλης.

Αξιοθέατα της πόλης

Σημείο αναφοράς της Καλαμάτας είναι το κάστρο της πριγκίπισσας Ιζαμπώ που κατασκευάστηκε τον 13ο αι. από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο.

Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται η Παλαιά Πόλη, που αποτελεί την καρδιά της νυχτερινής ζωής της πόλης. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής (1873), η Μονή Καλογραιών (12ου αι.) και η ιδιαίτερης ιστορικής αξίας βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (13ου αι.) καθώς εκεί τελέστηκε η πρώτη δοξολογία της απελευθερωμένης Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.

Μεταφορές

Η πόλη συνδέεται οδικώς, με θαλάσσια μέσα με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και αεροπορικώς με απευθείας πτήσεις προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο αυτοκινητόδρομος παραδόθηκε ολοκληρωμένος στην κυκλοφορία το 2014 και η απόσταση Αθήνα-Καλαμάτα καλύπτεται πλέον σε λιγότερο από 2,5 ώρες με αυτοκίνητο. Δυτικά η Καλαμάτα συνδέεται με τον Πύργο Ηλείας και με την Πάτρα με οδικό δίκτυο για το οποίο προβλέπεται η σύνδεση με την Ιόνια Οδό, έτσι ώστε να συνδέσει την Καλαμάτα με όλη τη Δυτική Ελλάδα δημιουργώντας ένα οδικό άξονα με συνολικό μήκος 460 χιλιομέτρων.

Στην Καλαμάτα λειτουργούσε μέχρι το 2010 σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο όμως ανέστειλε τη λειτουργία λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κεντρικός σταθμός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ενώ στάση βρίσκεται και εντός του campus Αντικαλάμου.

Οι ναυτιλιακές υποδομές είναι αξιόλογες και εξυπηρετούν τη σύνδεση της Πελοποννήσου με τα Κύθηρα και την Κρήτη ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η λειτουργία υδατοδρομίου. Σημαντικές είναι οι υποδομές της μαρίνας στη δυτική πλευρά της πόλης που επιτρέπουν τον ελλιμενισμό δεκάδων ιδιωτικών σκαφών.

Οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης υποστηρίζονται πλήρως από 8 λεωφορειακές γραμμές, μια εκ των οποίων συνδέει την πόλη με το campus Αντικαλάμου (Γραμμή 2).

Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 3χλμ από το campus Αντικαλάμου και 9χλμ από το κέντρο της πόλης και οι ταξιδιώτες εξυπηρετούνται για τη μετάβασή τους με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας.

Τέλος, η πόλη διαθέτει μεγάλο σε μήκος δίκτυο ποδηλατοδρόμων που ξεπερνά τα 3χλμ και συνδέει την παραλία με τα όρια της πόλης στις παρυφές του Ταϋγέτου.

Πολιτισμός

Η πόλη διακρίνεται για την έντονη πολιτιστική ζωή με φορείς της τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας - ΔΕΠΑΚ, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας - ΔΗΠΕΘΕΚ, τη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση Φάρις και πολλούς άλλους δραστήριους ιδιωτικούς φορείς. Η ΔΕΠΑΚ περιλαμβάνει τρεις σχολές: το Δημοτικό Ωδείο, τη Σχολή Χορού και το Εικαστικό Εργαστήρι

Κάθε Ιούλιο λαμβάνει χώρα τόσο στο Μέγαρο Χορού της πόλης, αλλά και δε άλλα σημεία της Καλαμάτας, το διεθνές φεστιβάλ Χορού με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και παγκόσμια ακτινοβολία στο οποίο φιλοξενούνται παραστάσεις και χορευτές από όλο τον κόσμο. Η πολιτιστική ζωή πλαισιώνεται με εκθέσεις ζωγραφικής που λαμβάνουν χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη και στο νέο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας (με επιφάνεια 1500 τ.μ., 675 θέσεις θεατών και 15 ειδικές θέσεις ΑΜΕΑ.), με σεμινάρια ιστορίας, φιλοσοφίας και άλλα που διοργανώνει το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις, που οργανώνονται από φορείς της πόλης.

Σημείο αναφοράς αποτελούν επίσης η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί ως δανειστική, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επιπλέον, λόγω της θέσης της, η πόλη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πολύ σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα όπως η Αρχαία Μεσσήνη, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, η Αρχαία Ολυμπία και το κάστρο του Μυστρά.