Επιλογής
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
- ΓΕΝΙΚΑ
-
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Διαλέξεις 3 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ανάπτυξης Δεξιοτήτων ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:
Όχι ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι - ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
-
Μαθησιακά Αποτελέσματα Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες συντελείται παγκόσμια μια ραγδαία εξέλιξη και διείσδυση των Νοσοκομειακών Πληροφοριακών Συστημάτων. Η πρόοδος αυτή είναι συνέπεια του γεγονότος ότι στον τομέα της Υγείας υπάρχει τεράστια ανάγκη αυτοματοποίησης της διαχείρισης της αυξημένης ποσότητας πληροφορίας που παράγεται. Επιπλέον, η χρήση των Η/Υ αυξάνει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των επαγγελματιών υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα:
γνωρίζουν σε βάθος τις εκδοχές του σύγχρονου φακέλου ασθενή
κατανοούν σε βάθος τις μεθόδους τήρησης της Ιδιωτικότητας και Ασφάλειας των πληροφοριών Υγείας
εμβαθύνουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πιο διαδεδομένων δικτύων επικοινωνιών στο χώρο της υγείας, ενώ θα έχουν μελετήσει τα γνωρίσματα και τις δυνατότητες των Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας.
έχουν αποκτήσει βαθιά γνώση σε θέματα δια λειτουργικότητας ΠΣ Υγείας και στα πρωτόκολλα που την υποστηρίζουν.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές / τριες θα κατέχουν τις ακόλουθες Γνώσεις, Δεξιότητες και Ικανότητες:
Γνώσεις: Να σχεδιάζουν τη δομή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Υγείας και Πρόνοιας στα διάφορα επίπεδα διοικητικής ιεραρχίας. Να προσδιορίζουν τα εργαλεία της Πληροφορικής Υγείας που είναι κατάλληλα να υποστηρίξουν τις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Να εξηγήσουν τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων λήψης αποφάσεων και των έμπειρων συστήματα στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας. Να εφαρμόζουν τα συστήματα ταξινόμησης, κωδικοποίησης και ασφάλειας στα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας. Να υλοποιούν και να οργανώνουν το διοικητικό περιεχόμενο ενός Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας στα διάφορα επίπεδα περίθαλψης και στην Τηλεϊατρική
Δεξιότητες: Να αξιολογούν από πλευράς διοίκησης το επίπεδο ολοκλήρωσης ενός Νοσοκομειακού Πληροφοριακού Συστήματος. Να προτείνουν αποτελεσματικές οικονομικά και τεχνολογικά λύσεις στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας.
Ικανότητες: Να αξιολογούν τις διαδικασίες διαχείρισης, και προστασίας του ψηφιακού εξοπλισμού των μονάδων Υγείας. Να υποστηρίζουν τις υπηρεσίες διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων των μονάδων Υγείας. Να συντάσσουν και να παρουσιάζουν με μεγάλη σαφήνεια μελέτες εφαρμογής λύσεων Τεχνολογίας Επικοινωνιών και Πληροφορικής στο χώρο της υγείας.
Γενικές Ικανότητες Αυτόνομη Εργασία
Ομαδική Εργασία
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
Λήψη αποφάσεων
Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
-
ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Βασικές Έννοιες Πληροφορικής Υγείας (Περίοδοι εξέλιξης κι Εφαρμογές της Πληροφορικής Υγείας)
Βασικές Κατηγορίες - Κωδικοποίηση και ταξινόμηση δεδομένων υγείας (Συστήματα ταξινόμησης και κωδικοποίησης, Βάσεις δεδομένων στο τομέα της υγείας, Τεχνικά πρότυπα στην Πληροφορική υγείας)
Διαχείριση Δεδομένων και Πληροφορίες Υγείας
Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών (Σύγχρονες εκδοχές του ιατρικού φακέλου ασθενούς (EHR, CPR,EMR))
Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια Πληροφοριών Υγείας (Κανόνες Δεοντολογίας, Τεκμηρίωση στην Ιατρική, Μέθοδοι/ Αποτελέσματα Αξιολόγησης, Διασφάλισης Ποιότητας, )
Δίκτυα Δεδομένων Υγείας (Κινητά και προσωπικά δίκτυα, Δίκτυα αισθητήρων, Τεχνολογία νέφους (cloud technology))
Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας (Δομή κι Αρχιτεκτονική Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας, Μεθοδολογίες ανάπτυξης)
Ταξινόμηση Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας (Νοσοκομειακά ΠΣ, Κλινικά ΠΣ, Νοσηλευτικά ΠΣ, ΠΣ Διαγνωστικών Κέντρων, ΠΣ Εργαστηρίων, Οδοντιατρικά ΠΣ, Τεχνικά πρότυπα στα ΠΣΥ, Τα πρότυπα American Nurses Association, Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας στην Ελλάδα (Ασκληπειός, Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, Υγεία, Δήλος στο Σύζευξις, ΠΣΥ της ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας στο Σύζευξις))
Διαλειτουργικότητα Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας (πρότυπο HL7, SNOMED, DICOM κλπ.)
Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων ( Ευφυή Κλινικά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, Επεξεργασία ιατρικής γλώσσας, Διαχείριση γνώσης - τεχνολογία γνώσης)
Πληροφορική Δημόσιας Υγείας ( Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, Ηλεκτρονικές Προμήθειες, Ηλεκτρονική Μάθηση στο χώρο της Υγείας)
Σύγχρονες τεχνολογίες και εξελίξεις ( Ανάλυση βιοϊατρικών σημάτων και εικόνων, Ρομποτική, Εικονική πραγματικότητα, Εφαρμογές Τηλεϊατρικής)
Διαχείριση τεχνολογίας υγείας (Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας και Ιατρικής, Μέθοδοι έρευνας στην υγεία με χρήση των εργαλείων της Πληροφορικής,
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ
Στο μαθήματα εμβάθυνσης οι φοιτητές εξασκούνται σε θέματα της θεωρίας και υλοποιούν ασκήσεις εξοικείωσης με το γνωστικό αντικείμενο, που αφορά την ανάλυση και μοντελοποίηση δεδομένων και πληροφοριακών συστημάτων υγείας.
Μέσω των μαθημάτων εμβάθυνσης, οι φοιτητές θα αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία ώστε να μπορούν:
Να εφαρμόζουν μεθοδολογίες και καλές πρακτικές, που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου του μαθήματος
Να αναλύουν και να αξιολογούν μελέτες περίπτωσης
Να κατανοούν τη διαδικασία που απαιτείται για την επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας σε επίπεδο:
o Δικτύου
o Εφαρμογής
o Κωδικοποίησης Δεδομένων
- ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
-
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 06.08Ε ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 6ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Διαλέξεις 3 6 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ειδίκευσης Γενικών Γνώσεων ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:
Όχι ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL) - ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-
Μαθησιακά Αποτελέσματα Γνώσεις: Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές: α) έχουν κατανοήσει σε βάθος τους ιστορικούς λόγους διαμόρφωσης της σύγχρονης διεθνούς κοινότητας και τους βασικούς κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας της. β) έχουν εμπεδώσει τη θεσμική οργάνωση και λειτουργία των οικουμενικών και των περιφερειακών διεθνών οργανισμών, των ΜΚΟ και των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Δεξιότητες: Οι φοιτητές έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες για περαιτέρω απόκτηση γνώσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για να προχωρήσουν σε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου, που απαιτούν υψηλό βαθμό αυτόνομης μελέτης και έρευνας, ιδιαίτερα σε θέματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής.
Ικανότητες: α) Απόκτηση γνώσεων και δυνατότητα επίλυσης διεθνών διαφορών, β) Χρησιμοποίηση στην πράξη γνώσεων και δυνατότητα κατανόησης του αντικειμένου, γ) Μύηση στις νομολογιακές τάσεις, εξέταση και σχολιασμός δικαστικών αποφάσεων και επίλυση πρακτικών θεμάτων. Οι φοιτητές μπορούν να ερμηνεύουν τη σχετική νομοθεσία. δ) Εξοικείωση με τις βασικές αρχές του αντικειμένου και ικανότητα ερμηνείας συναφών κανόνων, ε) παροχή έγκυρης πληροφόρησης πάνω στα ζητήματα του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου και ικανότητα να παρουσίασης λύσεις σε πρακτικά προβλήματα νομικής φύσης.
Γενικές Ικανότητες Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης